sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Virvan omenakakku

Sattuipas kuvaajalle kerrankin aurinkoinen päivä!

Olen saanut tämän ihanan ohjeen ammattikoulussa Lohjalla opiskellessani joitakin vuosia sitten. Teimme näitä kakkuja syksyllä myyntiin, olihan kyseessä omenakaupunki. Ohje muistuttaa porkkanakakkua, mutta tässä on omenaraastetta. Pohja on mausteinen ja kostea. Sitruunainen juustokuorrute kruunaa kakun! Tähän kakkuun ihastuvat kaikki;) Ohje on ollut aivan liian kauan pöytälaatikossani, joten nyt sen julkaisen. En tiedä mistä alkuperäinen ohje on kotoisin, jos tiedät, kerro ihmeessä! Minulla ohje on opettajan antamalla monisteella.

Pohja:
2 kananmunaa
2 dl fariinisokeria
½ tl suolaa
2 tl kanelia
(2 tl vaniljasokeria)
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 dl omenaraastetta
½ dl pähkinä- tai mantelirouhetta
1,5 dl öljyä

Vuokaan:  margariinia ja korppujauhoa

Kuorrutus:
25 g pehmeää margariinia
100 g maustamatonta tuorejuustoa
(1 rkl vaniljasokeria)
1 rkl sitruunamehua
n. 2 dl tomusokeria

Pinnalle: pähkinä- tai mantelirouhetta

Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään siivilän läpi. Muut aineet lisätään ja sekoitetaan.

Taikina levitetään voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (minulla irtopohjavuoka) ja kypsennetään 175 asteessa noin 35 minuuttia.

Kuorrutusaineet sekoitetaan keskenään ja levitetään jäähtyneen kakun päälle. Pinnalle ripotellaan pähkinä- tai mantelirouhetta.

- Kuorrutuksesta kannattaa tehdä hieman jämäkämpää, jos teet kakun irtopohjavuokaan. Silloin kuorrutus levittyy kauniisti, eikä valu. Alkuperäisessä ohjeessa kakku on tehty piirasvuokaan.

10 kommenttia:

  1. Ihastuttavalta kakulta vaikuttaa.... ei voi millään kaikkien leivonnaisten lähdettä tietää...nykyisin merkkaan aina heti ohjeeseen mistä otin sen, vaan toisin oli 20 v sitten... teen tätä pian, kunhan kerkiän. Pakastinkin ammottaa leivonnaisista tyhjyyttä, marjoja kylläkin on sitäkin enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äidilläkin on monta kansiota vanhoja ohjeita, eikä kaikkien alkuperästä ole mitään tietoa.. Itsekin kyllä merkkaan, siltäkin varalta, että haluan vielä löytää alkuperäisen ohjeen uudelleen.

      Tämä kakku on kyllä todella hyvää. Kaksinkertaistamalla ohjeen saa pellillisen piirakkaa! :)

      Poista
  2. Voi miten upea kuva!! Ja ohje vaikuttaa ihan mielettömän herkulta!! nams!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Viikonloppuna oli mahtavat säät joten kuvaaminenkin oli heti mukavampaa.:) Nyt sitten onkin taas pilvistä!

      Poista
  3. Todella herkulliselta vaikuttaa. Ihan voi mielessään kuvitella, miltä porkkanakakku omenalla korvattuna maistuisi.:) Vitsit, kun kokeiltavien lista aina vain kasvaa. Milloin kaikkea ehtii tekemään?

    Aurinkoiset päivät tuntuvat olevan harvassa. Lauantaina sentään oli kaunis päivä, ja sain talven puolukat poimittua.:) Nyt sitten on taas niin syksyistä, kova tuuli ja välillä sataa.:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä saattaa olla jopa parempaa kuin porkkanakakku.. Vähintäänkin yhtä hyvää..:) Pidän molemmista erittäin paljon, yllätys yllätys!;) Kyllä tuo kokeilulista uhkaavasti kasvaa, ja välillä kun tekee mieli tehdä niitä vanhoja hyväksi havaittujakin!

      Sää tuntuu kovin vaihtelevan, yhtään ei edellisenä päivänä tiedä, millaista huomenna on luvassa. Onneksi oli säiden puolesta mahtava viikonloppu, ulkona tuli oltua ja sienessäkin käytiin. Toivottavasti ensi viikonloppu on yhtä kaunis, kun mökkiä pitäisi laittaa talvikuntoon..:)

      Poista
  4. Mun tekis hirveästi mieli leipoa jotain, mutta en osaa päättää mitä! Tää näyttää kyllä tosi hyvältä ja omenoitakin löytyis valmiiksi.. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on herkullista ja nopeaa, kannattaa kokeilla :o)

      Poista
  5. Vaikuttaa tosi herkulliselta. Otankin ohjeen talteen ja taidan kokeilla :)
    Mukavaa tulevaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että pidät ohjeesta! Tämä on ihana syksyherkku.
      Mukavaa alkavaa viikkoa! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥