tiistai 12. maaliskuuta 2013

Toscapiirakka (pellillinen)


Päivittelen taas muutamia ohjeita vanhasta blogistani, sillä ei meilläkään joka päivä leivota.;) Onneksi arkistojen kätköistä löytyy päivitettävää 3,5 vuoden edestä ja toisinaan innostun kokeilemaan myös kaikkea uutta ja jännittävää!

Meillä kaikilla on omat suosikkimme leipomustenkin saralla, ja meidän perheemme yksi kestosuosikeista lienee toscapiirakka. Kuuluukos tämä nostalginen leivonnainen teidän suosikkeihinne? Jos kuuluu, niin muistakaahan myös tämä omenainen versio!

Varsinkin veljeni suhtautuu nykyään todella kriittisesti herkkuihin, varsinkin nyt kun armeijaan lähtö koittaa heinäkuussa. Joitakin leivonnaisia hänkään ei voi vastustaa, ja siskon tekemä sacherkakku on yksi niistä. Sitä täytyy kai tehdä heinäkuussa inttiin lähtevälle synttärisankarille.

Makeita piirakoita tehdessä käytän usein tätä hyväksi havaittua Otavan kotiruoka -kirjan ohjetta. Nyt loppuu tarinat, tässä teille resepti.


Toscapiirakka

(pellillinen)

4 munaa
3 dl sokeria
2 dl maitoa tai kermaa
1,5 dl sulatettua rasvaa (150 g)
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
5 vehnäjauhoja

Kuorrutus:

200 g mantelilastuja
1 1/3 dl sokeria
100 g voita tai margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
4 rkl maitoa (tai kermaa)


Vatkaa munat & sokeri vaahdoksi. Lisää mausteet & sulatettu rasva. Lisää maitoa vuorotellen jauho-leivinjauheseoksen kanssa. Kaada taikina uunipannulle leivinpaperin päälle ja paista uunin keskitasossa 200 asteen lämmössä 15-20 min.

Kiehauta kuorrutusaineet kattilassa koko ajan sekoittaen. Levitä kuorrutus kakkulevyn päälle. Paista edelleen uunin keskitasossa 200 asteen lämmössä n. 10 min, kunnes kuorrutus on saanut väriä.

- Ohjeen voi tarvittaessa puolittaa ja tehdä leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.

12 kommenttia:

  1. Toskapiirakka tai kakku on aina ollut tarjolla juhlissa/synttäreillä... niin kauan kuin muistan. On kyllä maukas kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toscapiirakka on kyllä varma valinta juhliin kuin juhliin.:)

      Poista
  2. Kaikki missä on toscaa kuuluu suosikeihin.:) Kunhan raparperiaika taas koittaa, teen pitkästä aikaa tosca-raparperipiirakkaa. Tuota omenaista versiotasikin tein syksyllä. Todella hyvää oli, mutten saanut siitä julkaisukelpoisia kuvia ennen kuin se oli jo kokonaan syöty. Ensi syksynä sitäkin taas uudelleen.;)

    Onneksi on nuo vanhat arkistot mistä ammentaa päivitysten aiheita, niin ei tarvitse koko ajan tehdä (ja syödä) uutta.:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperiversio kuulostaa hyvältä ja sitä haluan myös ehdottomasti kokeilla, kun raparperiaika koittaa.:) Omenainen versio oli hyvää, ja myös päärynä sopii toscapiirakkaan mainiosti.:)

      Juu, onneksi on arkistot.. Näin linjoja ajatellen..:D

      Poista
  3. Mullakin olis vaikka kuinka paljon leivos- ja ruokakuvia vanhan blogin puolelta, vuodesta 2007 asti. Niitä tulee aina välillä selailtua :-) Tota omenaista toscapiirakkaa täällä kinutaan vähän väliä, pitäis varmaan tehdä uudestaan lähiaikoina :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viimeistään ensi syksynä pitää tehdä tuota omenaista versiotakin uudelleen, tosin pakastimessa olisi vielä omenalohkoja...:)

      Poista
  4. En ole pitkään aikaan syönyt toskapiirakkaa, mutta mielessä on sellainen kuva, että tää on suurta herkkua! Pitää siis tehdä, ja ehkä kokeilla myös tuota omenaista-versiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun liityit lukijaksi.:) Tee ihmeessä, kyllä tämä on niin suurta herkkua.:)

      Poista
  5. minä tykkään toscasta myös,nam herkkua =P

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥