torstai 25. huhtikuuta 2013

Perinteinen sima ja munkit vapuksi



Vappuun kuuluu ehdottomasti munkit! Sima ja munkit ovat oikeastaan ainut asia jota vapulta odotan, ja tietysti suolaiselta puolelta perunasalaatti jota voisin syödä kerralla kulhollisen! Kotiruoka-kirjan tutulla ja turvallisella ohjeella meillä munkit tehdään joka vappu. Muistan lapsuudestani yhden vapun, kun meillä EI ollut munkkeja. Äitini oli silloin sappileikkauksessa sairaalassa.;) Minä olen tänä vuonna meillä munkin paistajana, nyt äiti on reissussa. Viime vappuna paistettiin munkit tiimityönä. Reissaajat palaavat juuri vapun aattona ja toivomus oli, että munkkeja olisi tarjolla kotona. Koska blogiinkin ohjetta kaipailtiin, niin vanhat kuvat ja tuttu ohje puhukoot puolestaan.

Sima

Ohje Dansukker


Ainekset

4 l vettä
500 g Dansukker Fariinisokeria
1–2 sitruunan mehu
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
sokeria, rusinoita

Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunamehu joukkoon, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk. Pullota sima. Lisää pulloihin 1 tl sokeria ja muutama rusina. 

Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia. 

Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.


Munkit

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 - 2 munaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ - 2 tl suolaa
2 tl kardemummaa
12 - 14 dl vehnäjauhoja
100 - 125 g rasvaa

Uppopaistoon
1  l rypsiöljyä

Pinnalle
hienoa sokeria

Tee pehmeä pullataikina; Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää munat, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää viimeisenä pehmeä tai sulatettu voi.

Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta pikkupullia. Siirrä pullat uunipellille, jossa on leivinpaperi. Kohota pullat hyvin liinan alla.

Voit tehdä kohonneista pullista myös munkkirinkilöitä. Ne kypsyvät tasaisesti ja pyöreitä munkkeja nopeammin. Tee jokaiseen pullaan sormella reikä ennen paistoa. Venytä reikää hieman isommaksi. Kypsennä munkkien tapaan.

Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa. Kokeile sen kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Öljy on riittävän kuumaa (170 - 180 asteista), jos leipä tulee kauniin ruskeaksi 1 - 2 minuutissa. Varo ylikuumenemista.

Paista muutama munkki kerrallaan. Käännä paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle. Pyöritä munkit lämpiminä sokerissa lautasella tai paperipussissa.

Vinkkejä mm. Valion sivuilta sekä Otavan Kotiruoka-kirjasta.

* Kypsennykseen käytettävän öljyn määrä riippuu padan / kattilan koosta. Valitse paistamiseen paksupohjainen rautapata tai alumiini- tai teräskattila.
* Käytä paistamiseen hyvin kuumennuksen kestävää kasviöljyä, kuten auringonkukka-, rypsiöljyä tai kookosrasvaa.
* Ota reikäkauha, lautanen ja talouspaperia, sokerointivälineet ja tarjoiluastia. Järjestä ne niin, ettet joudu siirtelemään niitä työskentelyn aikana.
* Varaa lieden lähelle kansi siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa tai kuumaan öljyyn pääsee vettä. Jos rasva syttyy, tukahduta se kannella. 
* Älä koskaan jätä pataa vahtimatta.
* Älä koskaan pidä liesituuletinta päällä uppomaistamisen aikana.
* Siivilöi käytetty öljy jäähtyneenä takaisin öljypulloon. Säilytä jääkaapissa. Voit käyttää samaa öljyä 2 - 3 paistokertaan.
* Älä kaada vanhentunutta öljyä viemäriin vaan hävitä se tyhjässä öljypullossa sekajätteen mukana.

20 kommenttia:

  1. Herkullista! Munkit ja sima kuuluvat ehdottomasti vappuun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Ei vappua ilman simaa ja munkkeja.:)

      Poista
  2. Oi, nami, niin hyviä herkkuja molemmat :) Tänä vuonna harmikseni vappu jää väliin, sillä Saksassa sitä ei oikein juhlita, mutta taidan silti ostaa perinteisen munkin jostain :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkkuja ovat.:) Harmi ettet pääse juhlimaan vappua Saksassa, mutta toki ostat itsellesi edes sen munkin jostain.;)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Namia ovat. Samaa mieltä, ehdottomasti paras asia vapussa.:P

      Poista
  4. Nämä menevätkin heti ensi viikolla kokeiluun!! :)

    VastaaPoista
  5. ..siis nuo munkit... Siman teko jää tänä(kin) vuonna väliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ollaan tänä vuonna siman kanssa kerrankin ajoissa. Yleensä aina viime tipassa tehdään.;) Voihan simaa tehdä muulloinkin. Meille ei yleensä yksi satsi riitä - täytyy ainakin toinen tehdä vielä vapun jälkeen. On niin hyvää kevätjuomaa.;)

      Poista
  6. NamNamNam :) Meillä paistettiin kotona munkkeja ensi kertaa viime vuoden vappuna. Mutta tänä vuonna uudestaan! Ne ovat niin herkkua ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Herkkua ovat! Joka vuosi täytyy munkit paistaa.;) Niin varmaan teilläkin tehdään tästä lähtien.;)

      Poista
  7. Juuri näin... munkit ja sima ja vappu on siinä!! Oikein jo maistan maut ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Moni tuntuu olevan samoilla linjoilla.;)

      Poista
  8. Nam tosi herkullisen näköisiä munkkeja!

    VastaaPoista
  9. ihanaa...minäkin paistelin eilen munkit ja simakin on valmiina :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä paistelen munkkeja tänään, sima on onneksi valmiina, äiti teki sen ennen reissuun lähtöä.;)

      Poista
  10. Nyt on elämäni ensimmäiset munkit tehty, kiitokset vaan ohjeesta ja oikein hauskaa vappua!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienon näköisiä munkkeja teitkin! Ja teet varmasti nyt tulevinakin vuosina sitten.;) Hauskaa vappua sinullekin!:)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥