tiistai 30. huhtikuuta 2013

Raparperikeikaus


Ohje on Kodin Kuvalehdestä, vuodelta 1980. Eli ajalta, kun en ollut vielä edes olemassa! Tällä ohjeella äiti on aina tehnyt keikauskakun ja niin teen minäkin. Ohjeessa myös lukee, että "Koko kakku maksaa 11-12 markkaa, kun käytetään ananasta. Raparperista tulee halvempi." Saattaa olla hinnat "hieman" korkeammalla nykyään, mutta kyllähän tämä aika edullista herkkua silti on, varsinkin jos ja kun raparperitkin tulevat omasta puutarhasta. Myös ananasversio on kokeilemisen arvoinen.

Raparperi on muutenkin niin loistava herkku, että siitä kannattaa ottaa keväisin kaikki irti. Saisivat ilmat jo lämmetä, että alkaisivat raparperitkin kasvaa! Tätä herkkua alkaa olla jo ikävä.

Raparperikeikaus

Vuoan kuorrutus:
50 g pehmeää voita
1 dl fariinisokeria
6 dl tuoreita raparperipaloja
(tai 6 rengasta ananasta ja cocktailkirsikoita)

Taikina:
125 g voita (tai margariinia)
1 dl sokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa (tai 1 dl ananasmehua)

Pyöreän tasapohjaisen vuoan pohjalle leikataan pohjan kokoinen leivinpaperi. Vuoan reunat voidellaan ja loppu voi levitetään paperin päälle. (Käytin voita mikrossa n. 20 s, jotta se olisi helppo levittää, se saa kuitenkin jäädä kokkareiseksi!) Sitten ripotellaan päälle fariinisokeria ja levitetään raparperipalat tai ananakset ja kirsikat päälle.

Voi ja sokeri vaahdotetaan ja munat lisätään yksitellen hyvin sekoittaen. Lisätään jauho-leivinjauheseosta vuorotellen nesteen kanssa ja sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi. Taikina kaadetaan vuokaan raparperipalojen päälle. Paistetaan 175 asteessa n. 45 – 50 min. Kumotaan hieman jäähtyneenä. Paperi irrotetaan. Kakku tarjotaan teen tai kahvin kanssa. Sopii jälkiruoaksi jäätelön kanssa.


Hauskaa vappua kaikille!:)

10 kommenttia:

  1. Voi, namia näyttää kyllä niin mehevältä. Tykkään myös raparperista:)Hyvää vappua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keikauskakku on kyllä todella mehevää ja suussa sulavaa. Raparperi on ihanaa! Kiitos.:)

      Poista
  2. Eilen ostin kaupasta raparperia. Ihana herkku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On loistava herkku, kiva että kohta pääsee taas raparperia käyttämään leivonnassa.:)

      Poista
  3. Katselin juuti, että pienet alut on jo raparperipenkissä =)
    Tätä herkkua pitää kyllä testata!!
    Iloista vappua!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vain aurinkoisia ja lämpimiä kelejä, jotta raparperit kasvavat pian.;) Testaa ihmeessä! Kiitos paljon!:)

      Poista
  4. Ihanan näköistä! Tätä kokeilen heti, kunhan raparperit kasvaa.:) Huomaamatta on minultakin resepti jäänyt. Ei oikein leipominen ole viiden vanhana kiinnostanut.;) Ananaskeikauskin hyvää on, ja nykyään saa tuorettakin ananasta tosi halvalla.:)

    Mukavaa vappua! Täälläkin alkoi jo aurinko paistamaan.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kokeile ihmeessä. Maistuu varsinkin vaniljajäätelön kera todella hyvältä.;) Sopivassa suhteessa makeutta ja kirpeyttä.:) Raparperi on loistavaa! Usein on ananas tarjouksessa nykyään kaupassa. Ananaskeikausta tulee aina välillä tehtyä, usein talvella.

      Kiitos.:) Aurinkoista on nyt, mutta aika viileää!

      Poista
  5. samoin,Hauskaa Vappua...ihana kakku =)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥