sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Suklainen omena-kaurahyve & vaniljakastike


Pirkka viettää 80-vuotis syntymäpäiviä. Lehden juhlanumerossa oli julkaistu lukijoiden lempireseptejä. Hyvä, että tämäkin resepti julkaistiin uudelleen, sillä nyt huomasin sen ja kokeilin. Kiva päivitys perinteiselle herkulle. Nautiskelimme hieman lämpimän hyveen kahvin & jääkaappikylmän vaniljakastikkeen kera.

Suklainen omena-kaurahyve
8 annosta

1 kg kotimaisia omenoita
25 g voita
1/2 dl siirappia
1 rkl sitruunanmehua
1 tl kanelia

Kuorrutus
75 g voita tai leivontamargariinia
5 dl kaurahiutaleita
1/2 dl sokeria
1/2 dl siirappia
2 rkl kaakaojauhetta

Kuori ja lohko omenat. Sulata voi pannulla, lisää siirappi ja omenat. Paista omenat puolipehmeiksi, noin 5 minuuttia. Mausta sitruunanmehulla ja kanelilla. Kaada seos uunivuokaan. Sekoita pehmeän rasvan joukkoon muut kuorrutuksen ainekset. Levitä kauraseos omenoiden päälle ja painele se lusikalla tasaiseksi, tiiviiksi kerrokseksi. Paista 225 asteessa 10 - 15 minuuttia.


Vaniljakastike

1 muna tai 2 keltuaista
1 rkl sokeria
4 dl maitoa
3 tl maissijauhoja
1 rkl vanilja- tai vanilliinisokeria tai ½ vaniljatankoa

Pane sokeri, maito ja maissijauho pinnoitettuun kattilaan ja sekoita haarukkavatkaimella tasaiseksi. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja anna kiehua pari minuuttia. Vatkaa muna tai keltuaiset vähän jäähtyneeseen kastikkeeseen. Kuumenna kastike uudelleen koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Älä keitä. Mausta jäähtynyt kastike vaniljasokerilla. Jos käytät vaniljatankoa, lisää se seokseen jo alussa.

Otavan Kotiruoka-kirja.


4 kommenttia:

  1. Nams....herkullisen näköistä :) tyo menee kyllä kokeiltavaksi vielä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Oli kyllä aikamoista herkkua vaniljakastikkeen kera! Mielipiteitä hieman jakoi, osa porukasta (minä mukaan lukien) oli sitä mieltä, että tämä oli jopa parempaa kuin perinteinen omena-kaurapaistos.

      Poista
  2. Omena-kaurahyve on herkkua! Pitänyt tässä tehdäkin ennen kuin linnut syövät meiltä loputkin omenat. Kivan erilainen ohje.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On hyvää perinteisenä sekä tuunattuna.:) Tätä voi tehdä toistekin.:)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥