sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Saaristolaislimppu & Ruokatorstai leipoo


Minun on tehnyt mieli jo kauan leipoa itse saaristolaislimppua ja nyt vihdoin toteutin tämän haaveen ennen pääsiäistä. Olen syönyt limppua monesti, aina jonkun muun tekemänä. Viime jouluna maistoin sekä parasta, että kamalinta saaristolaislimppua, mitä olen koskaan syönyt. Kieltämättä leipiä tehdessä vähän jännitti, kumpaa tulosta lähemmäksi itse pääsisin. Minä ja makuraatini tulimme siihen tulokseen, että leipomani limppu oli juuri oikeanlaista; mehevän kosteaa, pehmeää mutta kiinteää. Otin ohjeen Helsingin Sanomien Ruokatorstai leipoo kirjasta ja sain reseptillä kolme julmetun suurta limppua. Vuoat meinasivat loppua kesken. Osan limpuista pakastin. Saaristolaislimppu säilyy hyvin, ja on parhaimmillaan vasta parin päivän päästä leipomisesta. Nesteenä käytin omenamehua.

Saaristolaislimppu
2–3 kpl

1 l piimää (tai omenamehua)
75 g hiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
3 dl vehnäleseitä (tai ruis-)
3 dl ruisjauhoja
3 dl kaljamaltaita
1 l vehnäjauhoja

Lämmitä piimä suuressa kulhossa kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon suola ja siirappi. Mittaa kulhoon myös vehnäleseet, ruisjauhot ja kaljamaltaat. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa. Taikina jää melko löysäksi. Anna nousta noin tunnin ajan. Vuoraa leivinpaperilla kaksi isoa tai kolme pienempää suorakulman muotoista leipävuokaa. Täytä vuoat puolilleen. Anna nousta noin tunnin ajan, kunnes taikinan tilavuus on tuplaantunut. Paista 175-asteisessa uunissa noin 1 tunnin ja 20–50 minuutin ajan. 


 
Ruokatorstai leipoo kirjaan on koottu Helsingin Sanomien ruokasivujen parhaat leivontaohjeet vuosien varrelta. Kirja sisältää 73 herkullista reseptiä suolaisesta makeaan. Monet makeista leivonnaisista on päivitetty tähän päivään ja ne ovat saaneet uuden makuvivahteen. Ensimmäisenä omiin silmiini tarttui hurmaava Lakutiikeri. Klassikoitakaan ei kirjasta kuitenkaan ole unohdettu. Helsingin Sanomien lukijoiden suosikki löytyy niin ikään kirjasta, se on Amerikkalainen omenapiiras.

Kirjasta löytyy teeman mukaisia ohjeita jokaiseen vuodenaikaan. Lähestyvää Vappua ajatellen esimerkiksi Sitruunaiset pikarahkamunkit. Kesällä valmistuu Mustikkaherkku mökkikeittiössäkin.


 
Kirja saatu arvostelukappaleena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♥