lauantai 18. heinäkuuta 2015

Viikunafocaccia




Löysin keväällä kirppikseltä Chochili vegaaniruokablogiakin kirjoittavan Elina Innasen esiokoisteoksen Viiden tähden vegaani. Elinan toisen kirjan (Vegaanin keittiössä) hankkiessani, harmittelin etten ollut aikoinaan tajunnut hankkia tuota aikaisempaa keittokirjaa. Oli kyllä aikamoinen onni siinä vaiheessa, kun sen löysin kirppikseltä. Nyt tuosta Viiden tähden vegaanista on saatu vihdoin uusi painos, joten kipin kapin hankkimaan jos et vielä omista! Molempien kirjojen reseptit ovat minusta siitäkin syystä ihan mahtavia, että ne käyvät erinomaisesti myös sekasyöjälle. Meille kasvisruokapäivät ovat tulleet jäädäkseen, eikä miestäkään haittaa tipan vertaa.

Viikunafocaccia

Ohjeesta tulee reilun kokoinen uunivuoallinen leipää (28×28 cm). Jos haluat uunipellillisen leipää, tee taikina kaksinkertaisena. 

Taikina:
6-7 dl vehnäjauhoja
1 pkt kuivahiivaa
1 tl suolaa
3 dl lämmintä vettä
2 tl kylmäpuristettua oliiviöljyä 

Täyte:
3 tuoretta viikunaa
0,25 dl pinjansiemeniä
0,25 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia
karkeaa meri- tai vuorisuolaa

Sekoita suuressa kulhossa 6 dl jauhoja, kuivahiiva ja suola. Lisää vesi ja pari teelusikallista oliiviöljyä. Lisää tarvittaessa vielä desin verran jauhoja ja vaivaa taikinaa, kunnes se alkaa irtoamaan sormista. Taikina saa jäädä kuitenkin melko löysäksi. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa puolisen tuntia. Laita uuni kuumenemaan 200°C. Vaivaa taikinaa hetki ja levitä se uunivuokaan leivinpaperin päälle. Leikkaa viikunat viipaleiksi ja paahda pinjansiemenet kuumalla, kuivalla paistinpannulla. Voitele leivän pinta oliiviöljyllä ja lisää täytteet: viikunaviipaleet, pinjansiemenet ja rosmariini. Pirskottele vielä hiukan oliiviöljyä viikunoiden päälle ja ripottele pinnalle reilusti suolaa. Anna taikinan vielä kohota ja paista sitten uunin alatasolla noin 20-25 minuuttia. Pirskottele päälle vielä hiukan oliiviöljyä paistamisen jälkeen.

8 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen focaccia. Lempileipäni, jonka täytteeksi sopii melkein mikä vaan.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässäkin asiassa ollaan siis samoilla linjoilla. Focaccia on minunkin lempileipäni.:) Täytevaihtoehtojenkin vuoksi tämä leipä on niin ihana ja monipuolinen.:) Oma täytesuosikkini kautta aikojen taitaa olla klassinen kirsikkatomaatti ja basilika.

      Poista
  2. Näyttää todella herkulliselta! :) Nam.

    VastaaPoista
  3. Nam, focaccia on niiiin hyvää!!! Miltä nuo viikunat maistuu? En ole tainnut koskaan maistaa... Aukko sivistyksessä! ☺
    Mä haluisin kans alkaa pitämään enemmän kasvisruokapäiviä, mutta kun tuo isäntä on niiin vahvasti sitä mieltä, että lihaa pitää olla. Nyt olen tehnyt sille ison satsin jotain liharuokaa, ja syönyt sit itse sosekeittoja yms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Focacciaa ei voita mikään, ihan on lempileipäni!:) En ollut itsekään ennen maistanut tuoreita viikunoita, ja sitä makua on kyllä hyvin vaikea kuvailla. Eivät ne oikein maistuneet miltään, enkä oikein tiedä miltä niiden olisi kuulunut maistua. Maku oli jotenkin "lihaisa", ei yhtään makea kuten olin kuvitellut.

      Meillä miehellekin uppoaa nuo kasvisruokakokeilut. Viime kerrallakin söi kasvispastaa aivan mukisematta ja vieläpä kehui olevan herkullista.

      Poista
  4. upea focaccia,pitäisi kokeilla taas uudemman kerran =)
    minun täytyy ihan pyydellä anteeksi,kun en ole kommentoinut täällä aikohin(kai) mutta on muutama muukin blogi joissa kommentointi minulle on hankalaa,kun pitää aina kirjautua googletiliin,se ei aina onnistu esim.tabletilla ollessa,en tiedä miksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilijaana. Ei haittaa, ymmärrän oikein hyvin. En ole itsekään kerennyt tänä kesänä kovin ahkerasti kommentoimaan muiden blogeihin. Täällä omassa blogissa haluan pitää tuon kirjautumisen pakollisena. Vaikka olen saanut olla aika rauhassa ilkeiltä kommenteilta, niin muutama Anonyymisti heitetty kommentti riittää... En halua niitä lisää. Yleensä nämä ilkeilijät eivät jaksa luoda tunnuksia.;)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥