keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Kuorrutettu arabialainen maustekakku



Tammikuu on jo pitkällä, mutta palaan silti vielä hetkeksi meidän joulun kahvipöytään. Arabialainen maustekakku kuuluu perheemme suosikkikakkuihin.  Tuosta klassikosta onkin tullut kokeiltua vuosien mittaan lukuisia versioita kuorrutteella tai ilman. Tämän ohjeen löysin ennen joulua Kääpiölinnan köökissä -blogista. Ohje on Kotilieden leivontakirjasta. Noudatin ohjetta melko säntillisesti, mutta vähensin kuorrutteen kanelin määrän 1 tl, sillä Anukin totesi blogissaan, että kanelia olisi voinut olla kuorrutteessa vähän vähemmän. Se oli hyvä päätös. Kakku on sopivan mausteista ja ihanan mehevää! Samaa ei valitettavasti voi sanoa pekaanipähkinäpiirakasta, jonka leivoin myös Kotilieden ohjeella jouluksi. Tarinan voit lukea postauksen lopusta.

Arabialainen maustekakku
(n. 30 palaa)

200 g voita tai margariinia
3½ dl ruoko- tai taloussokeria
3 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
½ tl soodaa
½ tl leivinjauhetta
1 tl kanelia tai piparkakkumaustetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl muskottipähkinää
3 rkl kaakaojauhetta
1 dl jauhettua mantelia
2 dl kermaa 


Kuorrutus:
6 rkl voisulaa
2 tl kanelia
2-3 tl tummaa kaakaojauhetta
2-3 rkl kylmää, vahvaa kahvia
n. 4dl tomusokeria 


Koristeeksi:
suklaalastuja tai muita kakkukoristeita

Voitele ja korppujauhota rengasvuoka tai tavallinen kakkuvuoka. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita kohotusaineet ja mausteet jauhoihin.
Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää jauhoseos siivilän läpi voi-sokerivaahtoon. Lisää lopuksi mantelijauhe ja kerma. Sekoita taikina tasaiseksi.
Kaada seos vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 50-60 minuuttia. Rengasvuoassa kakku kypsyy tasapohjaista nopeammin. Kokeile kypsyys tikulla. Kumoa kypsä kakku ja anna jäähtyä. Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään ja levitä seos jäähtyneen kakun päälle. Koristele suklaalastuilla tms.



Eikö ole muuten ihanan näköinen pekaanipähkinäpiirakka? Harmi vaan, että tämä maistui ihan kamalalta! En ole ikinä maistanut yhtä epäonnistuneen makuista leivonnaista. Oli hieman ihmettelemistä, että miten sinänsä ihan hyvistä raaka-aineista saa jotain täysin syömäkelvotonta. Tämä ei maistunut seurueemme yhdellekään syöjälle, piirakka oli siis lopulta pakko heittää pois. Tämä on ensimmäinen kerta, kun näin käy. Mokaillut olen ennenkin, unohtanut rasvan tai kananmunan, mutta aina kaikki on syöty.

Tällä kertaa en tosin tehnyt edes mitään väärin, tarkistin moneen kertaan. Vika oli reseptissä. Lainasin ennen joulua kirjastosta Kotilieden paras joulu kirjan ja valitsin sieltä tämän kyseisen ohjeen ja päätin leipoa piirakan meille jouluksi. Tähän asti Kotilieden ohjeet ovat olleet varsin kelvollisia, mutta tämä ohje on kyllä valitettavasti aivan kelvoton. 

Piirakkapohja ohjeessa oli hyvin tavallinen, pohja tosin maustettiin 1 rkl piparkakkumaustetta. Tässä vaiheessa en vielä epäillyt mitään. Täytteeseen tuli mm. maustamatonta tuorejuustoa, omenamarmeladia, kananmunaa ja jälleen 1 rkl piparkakkumaustetta! Tässä vaiheessa rupesin jo hieman miettimään että yhteen piirakkaan 2 rkl piparkakkumaustetta on aika paljon (kahdella teelusikallisellakin piirakka olisi varmasti maistunut reilusti piparkakkumausteelta). Päätin tehdä piirakan loppuun saakka ohjetta noudatten ja katsoen mitä siitä tulee.

Liikaahan se sitten oli. Piirakka oli todella karvasta, lähes kaikkien syöjien mielestä kokonaan syömäkelvotonta. Tuo kaupan piparkakkumauste ei ole koskaan ollut suosikkini, koska siinä tuntuu olevan aika reippaasti pomeranssinkuorta, joka paljon käytettynä tekee leivonnaiseen karvaan maun.  Tätä ohjetta en nyt sitten viitsi tänne sen kummemmin ylös kirjoitella. Ensi kerralla kokeilen jotain ihan toisenlaista ohjetta pekaanipähkinäpiirakkaan.

Onneksi arabialainen maustekakku sentään oli hyvää!

10 kommenttia:

  1. No kylläpä kävi huono tuuri tuon pekaanipiirakan kanssa!! Ärsyttävää vielä, kun tuo sattuu kohdalle juuri silloin kun on tulossa vieraita. :( Mutta kaunis se on kuin mikä!!! Mullakin on pari ohjetta mitä pitäis kokeilla pekaanipähkinästä, mutta nyt on vaan aiheuttanut päänvaivaa, että miten muunnan ne vehnättömiksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta! Onneksi ne vieraat oli kuitenkin "vaan" oma perhe, ja ovat jo tottuneet kaikkeen, sillä pääsevät (joutuvat) aina maistelemaan uusia kokeilujani! Hahhah.:D

      Poista
  2. Harmi, että pekaanipiiras ei onnistunut. Mitenkähän toimisi, jos jättäisi mausteen kokonaan pois?

    Tuo sun tekemä maustekakku on kyllä kaunis ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa kyllä yhtään sanoa. Sain kyllä koko ohjeesta sen verran tarpeekseni, että ensi kerralla kokeilen jotain ihan erilaista ohjetta. Monessa amerikkalaisessa ohjeessa pekaanipähkinäpiirakkaan tulee fariinisokeria ja vaaleaa siirappia, se jos joku kuulostaa hyvältä.;)
      Maustekakku onnistui hyvin ja oli kahvipöydän kunkku! ♥

      Poista
  3. Mä tein tänä jouluna ekaa kertaa arabialaisen maustekakun, Mimmin ohjeella. Hyvää oli! :) Kaunis on sinun kakkusi. Voisi kokeilla joskus tätä Anun ohjetta.

    Mulla kävi joskus Leila Lindholmin ohjeen kanssa noin, että tulos oli aivan kaamea... Tein parmesaanikeksejä ja ne olivat tosi tunkkaisia. Koitettiin muutama syödä, mutta lopulta suurin osa meni roskiin... Harmitti kyllä, kun työn tekemisen jälkeen herkut ei olleetkaan herkkuja. Makuja on monia, mutta me ei sitten yhtään tykätty niistä ;) Ihanan näköisiä kyllä olivat!
    http://taikakakut.blogspot.fi/2013/10/leilan-parmesaanikeksit-leilas.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru!:) Olen tehnyt myös Mimmin ohjeella Arabialaista, hyvä ohje on sekin.

      Aina ei vaan voi onnistua, ei edes joka kerta.;) Ihmisiä me leivontabloggaajatkin vaan ollaan! :D Minusta on kuitenkin kiva kertoa myös näistä epäonnistumisista, joita väkisin tulee jos paljon leipoo. Oppia ikä kaikki.;)

      Poista
  4. Todella kaunis arabialainen maustekakku ja pekaanipiirakkakin näyttää erittäin hyvältä, vaikka maku ei ollutkaan kohdillaan.

    VastaaPoista
  5. on kyllä ihanan näköinen kakku tuo arabialainen,en ole muuten ikinä kokeillut(vieläkään) pähkinäpiirakka kuullostaa hyvältä,koska pidän paljon erilaisista pähkinöistä,harmi että epäonnistui...olen muuten huomannut että tuo piparkakkumausteseos on todellakin voimakasta :) ilmiselvä virhe ohjeessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilijaana.:) Kokeile ihmeessä tuota Arabialaista maustekakkua, se on ihana klassikko joka maistuu muulloinkin kuin joulunaikaan.:) Tuo piparkakkumausteseos on tosiaan hyvin voimakasta!

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥