sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Banoffee


Ohjeen olen ottanut Helsingin Sanomista 2009. Silloin banoffeesta oli tullut muotitorttu Suomessakin. Pidän makeasta, tosin ensimmäisellä kerralla tämä herkku oli minulle liikaa. Nyt kuitenkin opin pitämään banaani-toffeepiirakasta, banoffeesta. Kahvin seuralaisena pieni pala oli herkullista.

Pohja:
250 g digestive-, kaura- tai muita vastaavia keksejä
100 g voita tai margariinia


Täyte:
1 tlk (397 g) sokeroitua maitotiivistettä eli kondensoitua maitoa
3 banaania
2 rkl sitruunamehua
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
1–2 rkl (vanilja)sokeria
(ripaus pikakahvijauhetta)


Päälle: 
kaakao- tai pikakahvijauhetta tai banaaniviipaleita

Irrota maitotölkistä etiketti. Laita koko avaamaton tölkki kattilaan kiehuvaan veteen, niin että tölkki on veden peitossa. Keitä miedolla lämmöllä noin 3 tuntia. Lisää kattilaan vettä keittämisen aikana.
Murenna sillä välin keksit hienoksi ja sulata rasva. Sekoita ainekset yhteen. Laita irtopohjavuoan (halkaisija noin 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Painele keksiseos tiukasti vuoan pohjalle ja hieman myös reunoille. (Digestivekekseistä tulee helposti mureneva pohja, kaurakekseistä kovempi.) Anna kovettua hyvin jääkaapissa. 

Kun maitotölkkiä on keitetty noin 3 tuntia, ota se pois kattilasta ja anna hieman jäähtyä. Avaa tölkki: maito on kiehunut toffeeksi. Sekoita toffee ja kaada kovettuneen pohjan päälle. Laita vuoka takaisin jääkaappiin, jotta kinuski hieman tanakoituu.
Vaahdota kerma, mausta sokerilla ja halutessasi pikakahvijauheella. Kuori ja viipaloi banaanit. Valuta banaanipalojen päälle vähän sitruunamehua, jotta palat eivät tummu.
Irrota pohja varovasti veitsen avulla vuoasta. Lado banaaniviipaleet kinuskin päälle. (Säästä halutessasi viipaleita kakun koristeeksikin.) Lusikoi banaanien päälle kermavaahto. 

Koristele torttu esimerkiksi muutamalla banaaniviipaleella. Banoffeen koristeluun kuuluu perinteisesti kaakao- tai pikakahvijauhe. Sihtaa jauhetta kakun pintaan vasta juuri ennen tarjoilua. 

8 kommenttia:

  1. Banoffee on ihanaa!:) Totta kyllä, että aikalailla makeaakin, mutta eipähän tarvitse ottaa isoa palaa kerralla, kun jo saa makean nälän karkotettua.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa on - ja 'nykyään' vieläkin helpompaa myös toteuttaa, kun tuota sokeroitua maitotiivistettä saa myös valmiina kinuskina, tosin täältä en ole kaupoista vielä moista löytänyt, harmi.. Mies totesi, ettei ole näin ihanaa herkkua koskaan maistanut.. :)

      Poista
  2. Oii banoffeeta :-) Pitäis tätäkin tehdä taas pitkästä aikaa, niin kuin monia muitakin herkkuaja. Heh, tuntuu että se listaa vaan kasvaa ja kasvaa! :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu minulla. Koska näitä kaikkia kerkeää tekemään.. Kokoajan tulee kaikkea kokeiltavaa lisää kirjoista, lehdistä ja blogeista, heh :D

      Poista
  3. namnamnam...en ole oikeaa banoffeeta vielä kokeillut,omanlaisen version vaan tehnyt ;) kokeilulistalla ollut kyllä piiitkään :D
    tuo omenakkakkukin näyttää äärimmäisen hyvältä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästäkin on montaa versiota olemassa. Ainakin Pirkka ruokalehden "pika-banoffee" vaikutti kelvolliselta idealta, ja tosi iisiä.:)

      Omenakakku oli äärimmäisen hyvää!;)

      Poista
  4. banoffee on kyl todella ihanaa,pitääkin varmaan tehdä pitkästä aikaa ja kokeilla vähän eriohjetta kuin itse :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tätä usein tule tehtyä, siksi se kai niin ihanaa sitten onkin! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥