sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Kasvispiirakka




Blogitauko venähti jälleen valitettavan pitkäksi. Paljon olisi blogattavaa, jos joku vaan naputtelisi ohjeet ylös ja lisäilisi kuvat kameralta koneelle... Osa herkuista on jäänyt kuvaamattakin, kun ei tämä harmaa marraskuu oikein kutsu valokuvaamaan. Aloitetaan nyt kuitenkin purkamaan tätä sumaa lokakuussa tekemästäni ihanasta kasvispiirakasta.

Maku-lehden 05/2015 numerossa oli todella herkullisen näköinen kasvispiirakka "lukijan ohje" -kategoriassa. Instagram-päivitysten perusteella taisi aika moni lukija kokeilla tuota ohjetta, enkä kyllä ihmettele yhtään, niin hyvää piirakka oli.  Tätä kasvispiirakkaa luonnehdittiin oikeaksi kasvimaan tyhjennyspiirakaksi. Pidin erityisesti aurinkokuivattujen tomaattien tuomasta mausta sekä auringonkukansiemenistä, jotka antoivat mukavasti purutuntumaa.

Kasvispiirakka
12 palaa 



Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
150 g voita (tai leivontamargariinia)
1/2 - 1 dl vettä (kylmää)
 

Täyte:
2 kpl porkkanaa
2 kpl sipulia
2 kpl paprikaa (punaista, pientä)
1 kpl kesäkurpitsaa (noin 400 g)
3 kpl valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
75 g aurinkokuivattua tomaattia (1 dl silputtuna)
1/2 dl auringonkukansiemeniä
2 dl ruokakermaa
2 kpl munaa
150 g juustoa (rasvaa 25-35 %) (raastetta)
1 tl suolaa
1 tl basilikaa
3/4 tl mustapippuria

Sekoita pohjan kuivat aineet kulhossa. Nypi joukkoon kylmä rasva. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.

Taputtele taikina piirakkavuoan (Ø 28 cm) pohjalle ja reunoille jauhoja apuna käyttäen. (Jos käytät irtopohjaista vuokaa, leikkaa sen pohjalle leivinpaperipala ja voitele reunat.)

Nosta vuoka jääkaappiin noin puolen tunnin ajaksi. Valmista sillä aikaa täyte.

Kuori porkkanat ja sipulit. Poista paprikoiden kannat ja siemenet. Suikaloi tai kuutioi kaikki kasvikset.

Kuullota kasviksia öljyssä paistokasarissa tai isossa kattilassa, kunnes kasvikset hieman pehmenevät ja osa nesteestä haihtuu. Lisää aurinkokuivatut tomaatit ja siemenet. Nosta liedeltä.

Esipaista piirakkapohjaa 200-asteisen uunin alaosassa noin 10 minuuttia.

Sekoita kerma, munat, juustoraaste ja mausteet keskenään. Kääntele seos hieman jäähtyneen kasvistäytteen joukkoon. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. Huiskauta pinnalle auringonkukansiemeniä. Jatka paistamista uunin keskitasolla 20–30 minuuttia.

Anna kasvispiirakan vetäytyä hetki ennen tarjoamista.

14 kommenttia:

  1. Miten multa on mennyt ihan tälläinen ohje tuossa lehdessä ohitse...?! Mutta onneksi postasit, näyttää (ja kuulostaa) ihan mielettömän hyvältä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä että tämä ohje nyt sitten tuli vastaan!:) Tuntuu että hehkutan jokaisen suolaisen piirakan kohdalla että "tämä oli kyllä yksi parhaista tekemistäni suolaisista piiraista" ja niin tekisi kyllä mieli sanoa nytkin! Ehkä se johtuu siitä, että teen suht harvoin suolaisia piirakoita ja kun teen, valitsen aina ns. varmoja nakkeja. Tässäkin on todella herkulliset raaka-aineet!

      Poista
  2. Oi miten herkullisen näköistä ! Täytyy testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tee ihmeessä, eihän tätä voi olla suosittelematta! :)

      Poista
  3. Mukavaa, että palasit pikku tauolta. :) Usein mietin, että nyt leivon jotain suolaista, mutta jostain syystä se aina jää. Tämä näyttää sen verran herkulliselta, että haluttais kyllä testata. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Mukava olla taas täällä!:) Minulla oli pitkään ihan sama juttu, mutta nyt olen ruvennut kunnostautumaan suolaisten leivonnaisten saralla. Suolaiset piirakat ovat ihan täydellistä väli- tai iltapalaa!:)

      Poista
  4. Ompa ihanan näkönen piirakka! :) Mä en oo koskaan tehny kasvispiirakkaa, ehkäpä pitää sekin lisätä piiiiiitkänpitkälle kokeilulistalle vielä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Omakin kokeilulista kasvaa kasvamistaan, mitenhän sitä kerkeää kaikkea kokeilla.;)

      Poista
  5. Oi! Näyttää hyvältä. Menee kokeiluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiva kuulla. Meillä tykättiin todella paljon.:)

      Poista
  6. Näyttää ihanalta! Tätä voisi kokeilla, kun miehen sisko tulee seuraavan kerran kylään :) Ja mukavaa, että oot taas kirjoittelemassa ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Oli kyllä hurjasti makua tässä piirakassa! Kokeile ihmeessä. Mukava palata, kun tietää että vanhat tutut täällä odottelee! :)♥

      Poista
  7. minäkin mietin miten en ole huomannut tätä,herkullisen oloinen ja sinä otat aina niin kauniin kuvan tekemästäsi!! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Vilijaana! Mukava kuulla tuollaista palautetta, varsinkin kun tuntuu että kuvausinto on ollut lähinnä kateissa.:)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥