maanantai 6. tammikuuta 2014

Huippuhyvät kolavinokkaat


Blogi vaikuttaa hiljaisemmalta kuin koskaan, lieneekö tällä jo viikkoja kestäneellä harmaudella kenties osasyynsä. Moni palasi joululomilta jo töihin ja viimeisillä se varmaan on edessä huomenna. Oma päivitystahtini hidastuu myös, sillä allekirjoittaneella koittaa huomenna ihana paluu arkeen ja arki ei, minulle ainakaan, ole yhtä leipomista. Harmaudesta ja hiljaisuudesta huolimatta jatkan silti sinnikkäästi jälleen uudella pikkuleipäreseptillä. 

Jouluksi tein ihanaisia Intiaanipipareita sekä Rusinaisia spelttikeksejä, molemmat ovat sellaisia keksejä joita voi leipoa ihan koska vaan, suosittelen kokeilemaan niitä! Keksihammasta kolotti vielä joulun jälkeenkin, ja piparipurkki ammotti tyhjyyttään (Kuka ne aina käy syömässä?) joten oli ryhdyttävä leipomishommiin! Olen tainnut usein kertoa teille, että suhtaudun pikkuleipiin hyvin intohimoisesti. Niitä on rentouttavaa leipoa, ne valmistuvat helposti ja nopeasti. Mikään ei maistu niin hyvältä, kuin itsetehdyt pikkuleivät ja iso lasillinen kylmää maitoa. 

Nämä viipalepikkuleivät ovat koostumukseltaan hieman sitkeitä ja inkivääri näissä maistuu hyvin. Resepti on Leila Lindholmin kirjasta "Pala kakkua".

Huippuhyvät kolavinokkaat

25 pikkuleipää

100 g pehmeää voita
1 dl sokeria
2 rkl vaaleaa siirappia
2 1/4 dl vehnäjauhoja
½ tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl inkivääriä

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vaahdota voi, sokeri ja siirappi kuohkeaksi vaahdoksi. 
Sekoita vehnäjauhot, sooda, vaniljasokeri ja jauhettu inkivääri keskenään ja kääntele seos vaahtoon. Jaa taikina kahtia ja muovaa palat tangoiksi. Nosta tangot leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paina niitä käsin hiukan litteämmiksi. Paina tankoihin vinoittain haarukan piikkien jäljet. Kypsennä tangot kullankeltaisiksi uunin keskiosassa. Kypsymisaika on 12-15 minuuttia. Jäähdytä tankoja hiukan ja leikkaa ne sen jälkeen vinoneliöiksi. Jäähdytä kolavinokkaat pellillä.

18 kommenttia:

  1. nami,näyttää herkulliselta,pelkkä sana kola saa nämä ''kuullostamaan''ihanilta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!:) Tiedän, aina kun sana "kola" tulee vastaan, mielenkiintoni herää. Voiko mitään ihanampaa ollakaan?

      Poista
  2. Nämä ovat kyllä tosi hyviä! Ja ihanan helppoja tehdäkin, kun ei tarvitse erikseen pyöritellä palloiksi. Hiljaista on varmaan monen blogissa tällä hetkellä. Mutta kaipa se tästä taas kun kevät lähenee ja alkaa valostumaan. Tulis vaan se talvikin ensin.. Meilläkin ollaan sairasteltu urakalla ja leivontahommat hieman jääneet taka-alalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eikös olekin!:) Ihan mahtavia kaikessa helppoudessaan. Sairasteleminenkin kuuluu tähän ankeaan vuodenaikaan, meillä oltiin ennen joulua flunssassa. Vetämätön olokin jatkuu vielä pitkään sairastelun jälkeen.

      Poista
  3. Näitä on tullut tehtyä kyllä todella usein, viimeksi juuri jouluna :) Itse jätän inkiväärin pois. Ohje on helppo ja keksit on kyllä älyttömän hyviä :D
    http://taikakakut.blogspot.fi/2013/02/kinuskikeksit-leilas-jattegoda.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan että sinäkin olet tehnyt näitä! Ehkä kokeilen joskus ilman inkivääriä, tai sitten en, sillä tykkään siitä hyvin paljon.;)

      Poista
  4. Tällaiset viipalepikkuleivät ovat suosikkejani. Ihanan helppotekoisia sekä myöskin ihanan makuisia. Tällä ohjeella pitää vielä kokeilla. Jos vaikka kuun lopulla tekisi synttäritarjottavaksi. Ennen sitä ei parane pahemmin mitään makeaa tehdä, kun kuitenkin tulee kaikki samantien syötyä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin ovat minunkin! Tee keksit edellisenä päivänä, jotta säästyvät varmasti.;) Nämä todellakin ovat "jättegoda", hävisivät alta aikayksikön.:) Leivontapäivänä keksit eivät olleet mielestäni ihan niin hvyiä kuin seuraavina päivinä hieman tekeydyttyään.:)

      Poista
  5. Näitä pitää joskus kyllä kokeilla. En ole koskaan aiemmin tehnyt, mutta lapsuus tuli heti mieleen kun kuvia näin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viipalepikkuleivät ovat varmasti monelle tuttu herkku lapsuudesta. Ainakin oma äitini oli sitä mieltä, että pikkuleipien täytyy valmistua helposti.:)

      Poista
  6. Vitsi miten hyvältä toi pelkkä nimi kolavinokkaat kuulostaa! Oi nam! Näitä on pakko leipoa itsekin :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Leila osaa sitten aina vakuuttaa minut ohjeen herkullisuudesta. Kaikki nimet ja kuvat tuntuvat hänen kirjoissaan niin loppuun saakka suunnitelluilta. Nämä olivat juuri niin ihania, kuin nimi antaa ymmärtää.:)

      Poista
  7. Pitääpä kokeilla tämäkin ohje, kunhan kerkiän. Maistuuko inkivääri miten voimakkaasti tuolla määrällä valmiissa pikkuleivissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä inkivääri selvästi mielestäni maistuu. Tykkään sen mausta, joten määrä oli minulle passeli. Voihan määrän halutessaan vaikka puolittaa, tai tehdä kuten Taru - jättää pois.

      Poista
  8. Nämä kolaviipaleet on aivan ihania! Niitä oli minun lapsuudessani aina jouluisin, ja niitä tuli pihistettyä pitkin joululomaa yksi jos toinenkin.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin ovat, siis kerrassaan mielettömiä! Eivät nämä kauan keksipurkissa säily.;)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥