sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Kristallipullat



Olen jo todella pitkään halunnut leipoa juuri kristallipullia, koska ne ovat niin nättejä. Aina se on jostain syystä jäänyt, kai olen pitänyt niitä liian aikaavievinä ja hankalina. Se ei kuitenkaan pidä paikkansa, sillä ihan helposti nämä pullat nyt kuitenkin valmistuivat. Kyllä näistä taisi tulla ihan oma pullasuosikkini ja tekisi mieli jälleen leipoa kyseisiä pullia.



Kristallipullat voi leipoa ihan tavalliseenkin pullataikinaan, mutta aika usein nesteenä käytetään maidon tai veden asemesta vaniljakastiketta, kuten Pullahiiren leivontanurkan ohjeessa.

Tässä käyttämässäni Pullahiiren leivontanurkka -blogin uudemmassa reseptissä ei kuitenkaan ole käytetty tuota valmista kaupan vaniljakastiketta, vaan maitoa ja vaniljakreemijauhetta. Pullista tuli kyllä koostumukseltaan ihan taivaallisen ihania ja pehmoisia, tätä reseptiä tulen ehdottomasti käyttämään uudelleen vielä moneen kertaan.

Kristallipullat

noin 14-20 kpl

6 dl maitoa

25 g hiivaa
2 dl sokeria
1/3 tl suolaa
(1 tl kardemummaa) 

12-14 dl vehnäjauhoja
1/2 dl vanijakreemijauhetta (esim. Sallinen)
180 g voita

Lisäksi
50 g voita
2 dl erikoishienoa sokeria
2 tl vaniljasokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, noin 37 asteiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja lisää myös sokeri, suola sekä halutessasi kardemumma. Sekoita noin 10 dl vehnäjauhoja ja vaniljakreemijauhe keskenään. Lisää seos nesteen joukkoon vähitellen, koko ajan sekoittaen. Alusta taikinaa käsin tai koneella reilun kymmenen minuutin ajan. Jatka kunnes taikinaan muodostuu kunnon sitko. Lisäile vehnäjauhoja tarpeen mukaan alustamisen aikana. Lisää lopuksi pehmeä voi joukkoon ja alusta taikina loppuun. Nostata taikinaa noin tunnin ajan lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Kauli taikina jauhotetulla alustalla levyksi ja leikkaa veitsellä suikaleiksi. Pyörittele suikaleet itsensä ympäri muutamaan kertaan ja sido solmuksi. Minä tein näistä aika isoja ja sain 14 isoa pullaa. Pienempinä olisi tullut varmasti yli 20 pullaa.

Nosta pullat nousemaan vielä noin vartiksi leivinliinan alle lämpimään paikkaan. Paista sellaisenaan 200 asteessa noin 15 minuuttia, pullien koosta riippuen.


Sulata voi kuorrutusta varten. Sekoita sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Voitele jokainen pulla päältä ensin voisulalla ja upota sen jälkeen voikohta sokeriin. Nosta tarjoiluastialle. Tarjoa pullat vaikka kylmän maidon kanssa!


 

Näin ihanista pullista ei kai voi olla liian montaa kuvaa?

8 kommenttia:

  1. Nämä on varmasti hyviä, voin jo suussa maistaa herkullisen pullan ♥

    VastaaPoista
  2. Hei vaan pitkästä aikaa... kristallipullat ovat meilläkin oleet haudutusasteella työn alla jo pitkään... lähiviikkoina olen jotain pientä leivoskellut, vaan pullapuoli odottaa vielä... Nyt jo rupeaa "elämä voittamaan" ja voin itsekkin syödä jo melkeinpä tavallista ruokaa. Ei ole oikein ollut postattavaa viimeisen 5 kk aikana, kun olen ollut ihan vaan viili- ja kaurapuurolinjalla yms mietoa, neutraalia ja helposti sulavaa. Töissä olen ollut jo jonkin aikaa, vaan voimat ovatkin menneet sitten siihen. Aion kyllä näillä näkymillä palailla linjoille jonkin ajan päästä. Tämän päivän ohjelmaan otin kiertelyn teidän muutamien blogeissa jättämässä puumerkkini, jotta hengissä edelleenkin olen. Hyvää jatkoa sinulle terv. Mimmi M.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa ihana kuulla sinusta Mimmi! ♥ Kiitos että tulit vierailulle kertomaan kuulumisia, kyllä täällä onkin kommenttejasi jo kaivattu! Olet ollut usein mielessäni ja monesti on tullut käytyä katsomassa, joko olisit palannut linjoille. Jään odottelemaan paluutasi ja uusia päivityksiä blogiisi. Aurinkoista ja lämmintä kevään jatkoa! :)

      Poista
    2. Voi että,nyt huomasin vasta että Mimmi on täällä piipahtanut,aivan mahtavaa <3 <3 (anteeksi jos puutun tähän kommenttiin)

      Poista
    3. Vilijaana, kaikki me blogitutut olemme varmasti odottaneet Mimmin paluuta blogimaailmaan.:) Tosiaan aivan mahtavaa, että Mimmi piipahti täällä kertomassa kuulumisia. Blogipostauksia odotellessa! ♥

      Poista
  3. Nämä on niin kauniita ja hyviä...joskus kauan sitten tein Mimmin ohjeella =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla. :) Nämä menivät kyllä omassa pullakategoriassani kärkeen. Ihania! :P

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥