maanantai 10. syyskuuta 2012

Mustikkapiirakka balsamiviinietikalla


Vähän erilainen piirakkaohje, jälleen Leila Lindholmin käsialaa. 
Täyte on täydellisen makuista. Makeaa ja sopivasti kirpeyttä!
Minusta balsamiviinietikka korosti mustikoiden makua upeasti!
Eipä ole tullut käytettyä myöskään hilloja piiraissa, vaan aina tuoreita tai pakastettuja marjoja. Meillä ei kaivattu piirakan kaveriksi edes vaniljajäätelöä tai -kastiketta.
Tätä mustikkapiirakkaa ei voita mikään, ja varmasti tehdään vielä moneen kertaan!

Isoäidin rapea mustikkapiirakka

1 piiras / 8 palaa

1 annos murotaikinaa tai kaurataikinaa

Kaurataikina:
175 g pehmeää voita
3 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl kaurahiutaleita

Sulata voi ja sekoita siihen vehnäjauhot, sokeri ja kaurahiutaleet.
Painele taikina piiraspohjaan.

Täyte:
250 g tuoreita (tai pakastettuja) mustikoita
2 dl mustikkahilloa
1 rkl balsamiviinietikkaa
2 ½ rkl perunajauhoja

Rapea pinta:
75 g voita
2 ½ dl kaurahiutaleita
1 ½ dl sokeria

Valmista piirastaikina ohjeen mukaan.
Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Vuoraa piirasvuoka kaura- tai murotaikinalla.
Pistele pohja hyvin haarukalla.
Paina piiraan reunat tiukasti vuokaan folion avulla,
niin etteivät ne romahda uunissa.
Esipaista pohjaa uunin keskiosassa n. 10 min.

Sekoita keskenään mustikat, mustikkahillo ja balsamiviinietikka.
Lisää joukkoon perunajauhot ja kaada seos pohjan päälle.

Sulata voi ja sekoita siihen kaurahiutaleet ja sokeri.
Anna turvota pari minuuttia.
Ripottele pintaseos muruina mustikkatäytteen päälle.

Kypsennä piirasta uunin keskiosassa n.25 min, 
kunnes pinta on saanut kullanruskean värin.

8 kommenttia:

  1. Tätä on pakko testata! Balsamiviinietikka täytteessä kuulostaa niin jännältä. Mutta hyvin nuo balsamiviinietikat sopivat niin suolaiseen kuin makeaankin.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, tämä on vaan niin hyvää! En edes kerennyt ottaa kuvaa valmiista piirakasta, niin kiire meillä oli maistamaan.. Täytyy tehdä tätä uudemman kerran ja korjata tilanne:P Sain mieheltä viime jouluna muuten lahjaksi öljy- & viinietikkasumutinpullon ja nyt on ahkerassa käytössä. Tuosta balsamiviinietikasta olen vasta hiljattain nimittäin oppinut pitämään, mutta kyllä sopii moneen!;)

      Poista
  2. hyvältä näyttää,tahtoo kokeilla,tykkään Leilan ohjeista =)

    VastaaPoista
  3. Onpas jänskä yhdistelmä. Onneksi on mustikoita pakastimessa....pääsee meilläkin kokeiluun tämä ihanuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä juttu! Tämä on vähän erilainen mustikkapiirakka, johon meillä on totuttu, mutta suosikiksi tämä meni kertaheitolla! :)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos paljon.:) Hyvää tämä onkin! Tulee taas kesä mieleen.

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥