maanantai 13. heinäkuuta 2015

Maisemakahvilan raparperipiirakka


Tänä vuonna olin kerrankin ajoissa, ja tein raparperipiirakkaa heti toukokuussa. Kesän alussa Kääpiölinnan köökissä leivottiin Maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Resepti on ilmestynyt aikoinaan Kotiliedessä ja mielestäni tätä voisi kyllä jo klassikoksi kutsua, sen verran suosittu ohje on. Olen tehnyt tätä samaista piirakkaa eri versioin moneen otteeseen. Välillä vaan tuppaa nämä hyvät perinteiset ohjeet unohtumaan pöytälaatikkoon, joten on aina kiva kun joku niistä muistuttelee. Nyt rupeaa mustikatkin olemaan kypsiä ainakin täällä etelässä, joten samaista piirakkaa kannattaa kokeilla myös mustikkaversiona!


Maisemakahvilan raparperipiirakka
Muruseos:
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voisulaa

Pohjataikina:
noin 2/3 muruseoksesta
2 dl piimää
1 kananmuna

Täyte:
1 l raparperipaloja
2 tölkkiä rahkaa (2 x 250 g)
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria

Pinnalle:
noin 1/3 muruseoksesta

Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Jaa seos kahteen eri kulhoon. Käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan. Jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi. Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna. Levitä seos leivinpaperilla peitetylle uunipannulle. Ripottele pohjataikinan päälle noin litra raparperi- tai omenapaloja, myös marjat kuten mustikka, puolukka, karviaiset tai herukat käyvät. Sekoita rahka, sokeri,munat ja vaniljasokeri. Kaada seos piirakan päälle. Ripottele lopuksi muruseosta pinnalle ja paista raparperipiirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Tarjoa Maisemakahvilan raparperipiirakan kanssa vaniljakastiketta tai jäätelöä.


14 kommenttia:

  1. Ai, että tämä on sitten hyvää!!!

    VastaaPoista
  2. Mustikkaversio tästä on ihan loistavaa! Eikä kyllä raparperissakaan ole mitään vikaa :) Kovasti odottelen, että mustikat kypsyisivät, sillä juuri käytin viimeiset mustikka-pähkinäkakkuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en ole vielä tuota mustikkaversiota kokeillut, mutta blogissasi kävin kyllä sitäkin versiota kuolaamassa. Täytyy kokeilla sitäkin.:) Tämä on kyllä kaikkine versioineen yksi lemppareistani näistä peltipiirakoista.:)

      Poista
  3. Minäkin tein tätä omenaversiona eilen semmosella versiolla mihin laitoin vain leivinjauhetta kohotusaineeksi. Minua joskus vaivaa tässä piirakassa soodan vaikutus pohjan väriin....vaan onhan siihen tottunut vuosien aikana. Kaikenmoisina versioina tätä ollaan tehty, niin hedelmä- kuin marjaversioina. Olkoonkin ohje saatu maisemakahvilan emäännälktä, vaan mistähän hän sen on saanut/ottanut, sillä tämä sama ohje löytyy multa vuodelta 1976 vuoden emäntäkoulun vihosta tällaisena piimä-rahkaversiona. Sitruunarahkaa laitan useinkin omenaversioon antamaan lisämakua ja kirpakkuutta. Ihana ohje kaikkine versioineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole huomannutkaan, että sooda vaikuttaa jotenkin piirakkapohjan väriin...? Tämä ohje on ihan varmasti paljon paljon vanhempi. Meilläkin on äiti tehnyt piimä-rahkaversiona erilaisia piirakoita iät ja ajat. Kouluaikoina tein harjoittelupaikassa vanhainkodin keittiössä myös juuri tätä piirakkaa monena versiona, se ei vaan vielä silloin kantanut näin hienoa nimeä, vaan oli ainoastaa piimä-rahkapiirakkaa...

      Poista
  4. Ihanan oloinen resepti. Raparperi on kyllä vaan niin hyvää aina:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ihanan mehevää piirakkaa, yksi suosikeistani.:)

      Poista
  5. Mulla tämä ohje on tullut äidiltä sitruunarahka-versiona. Ihana vanha ohje ja sairaan hyvää :)
    http://taikakakut.blogspot.fi/2014/08/sitruunarahkapiirakka-muru-paallisella.html
    http://taikakakut.blogspot.fi/2015/06/raparperi-rahkapiirakka-murupaallisella.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, muistankin nähneeni tällaista piirakkaa blogissasi! Tuo sitruunalisäys on uutta minulle, mutta sitähän täytyy ehdottomasti kokeilla.:)

      Poista
  6. Oi miten ihanalta näyttää ja kuullostaa! Nyt mun pitää vaan hommata vielä raparperit !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä niin ihanaa... Nyt äkkiä raparperia hankkimaan ja piirakkaa leipomaan!;)

      Poista
  7. Tätähän pitää kokeilla sitten taas, kun jaksaa leipoa. Kuulostaa hyvältä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tämä on oikein mehevää rahkatäytteensä ansiosta. Piimä antaa makua pohjaan ja muruseos kruunaa herkullisen peltipiirakan. Tämänkin piirakan täytteeksi kannattaa kokeilla erilaisia marjoja ja ehdottomasti syksyllä omenaa!:)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥