Minulla on ollut jo kauan aikaa kokeilulistalla mandariini-vadelmapiiras Kaakao kermavaahdolla -blogista. Minkan pirteästä blogista tulen aina hyvälle tuulelle. Ihailen hänen ottamiaan kauniita ja värikkäitä kuvia. Blogi on täynnä persoonallisia sisustusjuttuja ja herkullisia leivonnaisia. Minka kuvailee blogissaan tätä piirasta näin: "Tässä piiraassa yhdistyy uunissa paistettava pohja, kirpeä lemon curd, herkulliset vadelmat, fariinisokerin makeuttama kerros täyteläistä ranskankermaa, makeat mandariinilohkot sekä hyytelösokerista tehty kiille." Minulla oli aika kovat odotukset tämän piiraan suhteen, ja maistaessani täytyi kyllä todeta, että se täytti kaikki odotukseni. Täydellinen yhdistelmä makeaa ja kirpeää sopivassa suhteessa. Nam!
Mandariini-vadelmapiiras
Ø24cm vuokaan
Pohja:
150 g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kananmuna varovasti joukkoon ja siirry tässä vaiheessa sekoittamaan taikinaa nuolijan avulla. Lisää lopuksi kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle. Paista +200 asteessa noin 10 minuuttia. Pohjan ei ole tarkoitus saada väriä uunissa.
Pohjan päälle:
Valmista lemon curd-tahnaa
100 g vadelmia
Levitä jäähtyneen pohjan päälle kerros lemoncurdia eli sitruunatahnaa. Ripottele vadelmat sitruunatahnan päälle.
Täyte:
2,5 dl vispikermaa
200 g ranskankermaa
1,5 dl fariinisokeria
Aloita täytteen valmistus vaahdottamalla vispikerma. Sekoita ranskankerma ja fariinisokeri sekaisin toisessa kulhossa. Lisää kermavaahto ranskankerman joukkoon, sekoita tasaiseksi ja kaada täyte vadelmien päälle vuokaan. Anna piiraan tekeytyä jääkaapissa yön yli. Peitä joko kelmulla tai kakkukuvulla.
Seuraavana päivänä täytteen päälle:
1 iso tölkki mandariineja omassa mehussa
50-100 g vadelmia
Asettele täytteen päälle mandariinilohkoja sekä vadelmia.
Kiille:
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria
Kiehauta kattilassa 2 dl vettä, sekoita joukkoon 1 dl hyytelösokeria ja kuumenna seos. Anna kiilteen jäähtyä hetki. Kaada kiillettä lusikan avulla mandariinien ja vadelmien päälle. Anna hyytyä hetki jääkaapissa.
Vinkkejä!
* Kiireessä voisi oikaista, ja käyttää valmista pakastemurotaikinaa.
* Suosittelen käyttämään kotimaisia vadelmia piiraaseen.
Evira suosittelee, että ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.
* Valmiin lemon curdin tilalla voit käyttää itsetehtyä lemon curdia tai sitruunakiisseliä.
* Kostutin pohjaa hieman maidolla, pullasudilla sivellen.
* Kiilteen tein ½ annoksena, ja se riitti mielestäni ihan hyvin piiraan päälle.